Scratch Nedir?
Günümüz toplumunda bilgisayar programları kodlayabilme yeteneği, okur yazarlığın önemli bir parçasıdır. İnsanlar Scratch ile kodlamayı öğrendiklerinde, problem çözme, projeler dizayn etme ve fikir paylaşımı ile ilgili önemli stratejiler öğrenirler.
Scratch; ABD’de yer alan Massachusetts Institute of Technology (
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü – MIT) tarafından geliştirilen, MIT bünyesindeki Lifelong Kindergarten grubunun bir projesi olup, özellikle 8-16 yaş grupları arasındaki çocuklara hitap eden, tasarımı basit, kullanımı kolay, sade arayüze sahip bir grafiksel programlama dilidir. Tamamen ücretsizdir. Klasik programlama dillerinin aksine blok taşlar şeklinde önceden hazır halde gelen fonksiyonları, sahneye sürükle bırak yaparak eğlenceli animasyonlar, oyunlar ve hikayeler oluşturmak son derece basittir. Scratch’i 150’yi aşkın ülkede, 40’tan fazla dilde kullanmak mümkündür.
Günümüz toplumunda bilgisayar programları kodlayabilme yeteneği, okur yazarlığın önemli bir parçasıdır. İnsanlar Scratch ile kodlamayı öğrendiklerinde, problem çözme, projeler dizayn etme ve fikir paylaşımı ile ilgili önemli stratejiler öğrenirler. Öğrenciler, Scratch ile her seviyede (ilkokuldan liseye) ve pek çok alanda (matematik, bilgisayar bilimi, dil sanatları, sosyal çalışmalar vb.) ürün ortaya çıkarabilmektedirler.
Scratch hem online hem de offline kullanılabilir. İsteyen internet sitesinden isteyen de masaüstü sürümünü, https://scratch.mit.edu/download web adresinden indirerek bilgisayarına kurulumu yapıp kullanabilir.
Scratch’in offline eski sürümleri 2.0 ve 1.4 sürümleri de eski bilgisayarlarda kullanılabilir.
Scratch 2.0 sürümü indirmek için tıklayın…
Scratch 1.4 sürümü indirmek için tıklayın…
Scratch 3.0 sürümü 2019 Ocak ayı itibariyle yayınlandı. Okullarda mevcut bilgisayarlar donanım olarak zayıf olduğundan, biz uygulamalarımızda Scratch 2.0 sürümünü kullanacağız. Çünkü Scratch 3.0 donanım özellikleri iyi olan bilgisayarlarda verimli çalışmaktadır.
Scratch 2.0 Offline Sürümünün Ara Yüzü:
Scratch 2.0 temel olarak sahne (Dekor), kuklalar, diziler (blok taşlar), kılıklar ve sesler olmak üzere 5 ana bölümden oluşmaktadır
Scratch 2.0’da Sahne (Dekor):
Scratch 2.0’da Kuklalar:
Scratch 2.0’da Diziler (Blok Taşlar):
Scratch 2.0’da Kılıklar:
Scratch 2.0’da Sesler:
Scracth’te diziler (blok taşlar) 10 ayrı gruba ayrılmaktadır. Bunlar:
1.Hareket Blok Taşları
2. Görünüm Blok Taşları
3. Ses Blok Taşları
4. Kalem Blok Taşları
5. Veri Blok Taşları
6. Olaylar Blok Taşları
7. Kontrol Blok Taşları
8. Algılama Blok Taşları
9. İşlemler Blok Taşları
10. Özel Taşlar
Scratch’teki tüm blok taşları uygulamalar üzerinde örneklerle anlatmaya çalışacağız. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…