Scratch – Müzik Notaları ve Enstrümanlar Uygulaması
Bu uygulamamız Scratch’te müzik notalarının, enstrümanların ve özel taşların kullanımı ile ilgili olacaktır.
Merhabalar,
Bu uygulamamız Scratch’te müzik notalarının, enstrümanların ve özel taşların kullanımı ile ilgili olacaktır.
Müzik Notaları ve Enstrümanlar Uygulaması:
Öncelikle müzikal animasyonlar için uygun bir dekor seçimi ile başlayalım. Müzik ve Dans temasından spotlight-stage dekorunu seçerek başlayalım.
Scratch müzik notalarını dünyada kabul edilen standart harflendirme ile kullandırdığı gibi, ince ve kalın seslerin sayısal karşılığı ile de kullandırmaktadır. Öncelikle müzik notalarının harf karşılığını görelim:
Müzikte tüm notaların Scratch’te sayısal karşılığı bulunmaktadır. Tüm notaları bass’tan tiz’e doğru aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Tüm bu notaları Ses taşlarından aşağıdaki taş ile çalabiliriz.
Şimdi sahneye enstrümanlardan piyanoyu (Piano) ekleyelim ve temel notaları DO’dan Sİ’ye kadar sırasıyla çalalım.
Piyano kuklasını sahneye ekledikten sonra temel notaları sırasıyla şu taşlarla çalabiliriz:
Notaların harf karşılıkları gibi sayısal karşılıkları da vardır. Müzik notalarını sayısal karşılıklarıyla çalalım:
Notaların gösterimini gördüğümüze göre şimdi notaları özel taşlarla tanımlayarak bildiğimiz bir melodiyi rahatlıkla çalabiliriz. Bunun için sahneye bir insan kuklası ve üflemeli çalgılardan biri olan trumpeti ekleyelim:
Şimdi müzik notalarını Özel Taşlar tanımlayarak kullanacağız. Özel Taşlar programcılıkta fonksiyon, metot, işlev diyebileceğimiz bir kez tanımlandıktan sonra istediğimiz kadar kullanabileceğimiz yapıları ifade eder. Her nota için Özel Taşlar – Bir Taş Oluştur diyerek notaları tek tek tanımlayalım:
Notalarımız hazır olduğuna göre istediğimiz bir melodiyi çalabiliriz. Örnek olsun diye Yaşasın Okulumuz çocuk şarkısını çalalım. Çocuk şarkımızın notaları şöyle:
Şarkımızın notaları kendini 3 bölümde tekrar ettiği için bu bölümleri Özel Taşlar – Bir Taş Oluştur ile TEKRAR01, TEKRAR02 ve TEKRAR03 şeklinde isimlendirerek oluşturabiliriz. Ayrıca trumpet kuklasının 2 kılığını da her notada sırasıyla gösterip ve çalgı numarasını belirleyerek istediğimiz çalgı sesini çalabiliriz. Örnek olsun diye klarnet sesini çalacağız. Klarnet enstrümanının numarası 10’dur.
Scratch’te Ses Taşlarında vuruşları değiştirme, tempoyu azaltma, arttırma, sesi kısma ve açma gibi taşları da kullanılarak farklı etkinlikler yapılabilir. Bu hayal gücü ile sınırlıdır.
Scratch – Müzik Notaları ve Enstrümanlar Uygulama Videosu:
Scratch – Müzik Notaları ve Enstrümanlar Uygulamasına Scratch sayfamdan ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız…
Scratch – Müzik Notaları ve Enstrümanlar Uygulaması (scratch.mit.edu)
Bir sonraki uygulamada görüşmek üzere…